O avtorju

Sebastjan Erlah je rojen oktobra leta 1982. Po poklicu je ekonomski tehnik, po zaključeni maturi na srednji šoli, leta 2001, je obiskoval Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani. Že v času študija se je srečal z novinarskim delom, saj je v akademskem letu 2001/2002 postal odgovorni urednik interne študijske revije Colloquia. V istem letu je postal tudi odgovorni urednik spletnega portala Forumi.rkc.si, kjer je najprej samostojno, kasneje pa z izbrano ekipo skrbel za vsebinsko urejenost in delovanje portala, ki je delovalo v sklopu društva Vatican Radio Net (VRNET). Z ukinitvijo društva in prehodom spletnega portala pod Slovensko škofovsko konferenco (SŠK) leta 2010, je delovanje omenjenega portala nekoliko zamrlo in trenutno miruje. Prav tako funkcija odgovornega urednika.

Z uspešnim, več letnim upravljanjem uredniške funkcije na portalu Forumi.rkc.si in prispevki, ki jih je tam objavljal, je pridobil ugled. Zato ga je leta 2006 katoliški tednik Družina zaprosil za sodelovanje. V omenjenem tedniku je Sebastjan Erlah pisal kolumne za rubriko Mladi Val, opravil odmevne reportaže, kot je bila recimo nočno romanje dijakov in študentov k Mariji Pomagaj na Brezje v letu 2006. Napisal pa je tudi odmevne članke, ki so se dotikali teoloških tematik povezanih s problematiko mladih, kot na primer vprašanje teologije telesa in spolnosti ter problematika novodobnih religiozno-kulturnih gibanj v soočanju s krščanskim izročilom. Sodelovanje s tednikom Družina je trajalo do vključno leta 2010.

Med tem časom, bolj natančno v letih od 2007 do 2009, je opravljal tudi službo varnostnika pri varnostni službi Plus Orbita, kjer je pridobil še dodatne izkušnje pri vodenju tima in timskem delu.

Od leta 2009 do leta 2013 je opravljal novinarsko službo na Radio Ognjišče, kjer je s svojimi prispevki, intervjuji, oddajami in komentarji aktualnih dogodkov doma in po svetu, postal eden prepoznavnejših radijskih glasov in novinarjev v slovenskem prostoru. Na omenjenem radiu se je med drugim dobro spoznal tudi z uredniškim delom, javnim govorništvom in komuniciranjem z javnostjo.

Ob ustanavljanju spletnega portala Časnik.si v letu 2011, ga je urednik portala zaprosil za sodelovanje. V letu 2012 je Erlah tako nastopil kot eden vidnejših publicistov na tem portalu, ki se je odlikoval s svojim kritičnim in analitičnim pisanjem o aktualnih političnih in družbenih dogodkih doma in po svetu. V tem času je, kot politični komentator, dal tudi več intervjujev za različne slovenske medijske hiše.

Od leta 2012 kot zunanji sodelavec sodeluje tudi s tednikom Demokracija, kjer objavlja kolumne, članke in intervjuje s področja notranje politike, zgodovine in kulture.

Za svoje publicistično in novinarsko delo je decembra 2013 prejel Častno priznanje Boruta Meška za posebne dosežke v medijskem osveščanju slovenske družbe, ki jo podeljuje Združenje novinarjev in publicistov.

Izven medijskega področja ima Erlah večletne izkušnje tudi s PR-om. Vse od ustanovitve Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je član predsedstva gorenjske regije tega združenja, konec januarja 2014 pa je postal prvi predsednik Občinskega odbora Združenja VSO Tržič. Sodeluje tudi v strokovnem svetu stranke SDS in sicer v odboru za notranje zadeve in odboru za zunanjo politiko. Od lani pa je tudi član Sveta zavoda v Domu Petra Uzarja Tržič kot predstavnik ustanovitelja zavoda, to je vlade RS, ki pa ga je slednja zaradi njihovega opozarjanja na nepravilnosti v zavodu, razrešila januarja 2014.

 

kontakt: sebastjan.erlah@telemach.net

Facebook profil: https://www.facebook.com/sebastjan.erlah

Sledite me na Twitterju: https://twitter.com/SebastjanErlah