Iz Platonove votline

V pričujočem zapisu se bomo po svoje pozabavali s Platonovo filozofijo. Bolj natančno z najbolj znano prispodobo o votlini.

Zamislite si, da živite v votlini, kjer je dojemljivost prebivalcev omejena, njihov razum pa šibek. Zamislite si, da ljudje poleg tega zelo hitro pozabljajo, vse, kar vam je dostopno, pa je omejeno na peščico najnujnejših zadev, ki so fokusirane na jedrnate in stereotipne formule, kot je na primer opletanje s trobojnim „sekret“ papirjem, ki ima na sebi naslikano rdečo zvezdo ali shizofrena zblojenost govorjenja o „tej-votlino-ljubju“ ob hkratnem prepevanju „med-votlinskih“ pesmi. Zamislite si, da je iz te votline že pred časom izšla skupina ljudi in spoznala obstoj življenja izven nje, votlino pa spoznalo za veliko laž. Nato se vrnejo v votlino in začno govoriti o življenju izven votline, ki sloni na resnici in hoče prepričati prebivalce votline, da živijo v iluziji in lažeh. Prebivalci votline zaradi svojega komforta ne prenesejo resnice, zato so zanj pripravljeni celo ubijati, kar se tudi zgodi. Prebivalci votline izvedejo genocid nad temi, ki so jim prišli oznaniti resnico o zunanjem svetu.

Verjetno ga ni človeka, ki bi se strinjal, da je votlina, ki jo opisujem, zdrava družba, v kateri bi si normalen človek želel živeti. Toda opis te votline zveni znano. Da, to je Slovenija. Votlina, kjer so vprašanja v zvezi s komunizmom in povojnimi poboji v nasprotju s civilizacijo ideološka tema. Votlina, kjer se koalicija, namesto z gospodarskimi temami, raje več mesecev ukvarja z odvzemom mandata legalno izvoljenega poslanca opozicije, predsednik te koalicije oz. vlade, pa ne migne niti s prstom, ko gre za ugled države, ko jo naokrog sramotijo razne šivilje in čarovnice. Votlina, kjer se celo zgodi, da te pripadniki tajne komunistične policije, ki jih kot pripadnike tajne komunistične policije razkrinkaš, zaradi razžalitve tožijo na sodišču. Votlina, kjer njen minister za finance želi upokojencem ukrasti regres in s tem privarčevati borih 128 milijonov evrov, medtem, ko ga krvave pokojnine partizanskih klavcev ne motijo, čeprav bi z njimi privarčeval blizu pol milijarde evrov. V votlini, kjer se metanje granitnih kock in pirotehnike v policiste s strani morilske drhali smatra zgolj za prekršek. Da, to je Slovenija. Bolna država in družba, v kateri so se bodisi ohranile ali namnožile svete krave. Bolna država, ki bo morala, če bo želela obstati, s temi svetimi kravami obračunati v skladu s tem, kar antigandhijevsko predlaga ekonomist Mićo Mrkaić – z njihovim zakolom.

Ali rečeno drugače: Če se želimo povzpeti iz platonske votline neresničnih podob in laži v svobodo, mir in resnično demokracijo, se bomo morali najprej znebiti še delujočih in vplivnih Orwellovih prašičev, ki še vedno ohranjajo status partijske politične elite in se mastno redijo na račun državljank in državljanov Slovenije.